Usikre tider trenger sikre tiltak
Globaliseringen har vist seg fra en annen side, og de siste årene har vi ikke bare sett fordelene, men også ulempene ved globaliseringen.
Krig i Ukraina, høye energipriser, økte renter og kanskje enda mer korona. Tiden vi lever i nå er mer usikker enn på lenge. Globaliseringen har vist seg fra en annen side, og de siste årene har vi ikke bare sett fordelene, men også ulempene ved globaliseringen.
Vi har opplevd at virussmitte lett kan spre seg over hele jorden, fordi mennesker reiser rundt. Vi har sett at vi har blitt avhengige av produksjonen av råvarer i noen få land, som vi på grunn av pandemi - eller nå med krig i Ukraina - ikke lenger har like god tilgang til. Videre gjør et stort system med global transport av varer oss sårbare for problemer med varetransport og forsinkede leveranser.
Det er ikke bare varer vi har delt på tvers av kontinenter. De siste tiårene har vi også delt mer og mer data – digital data. Vi har gått fra et analogt samfunn, der vi sendte brev, handlet varer i nærbutikken, og betalte med kontanter, til nå å kunne gjøre nesten alt via internett. Varene man bestiller på nett kan bli levert på døren, brev blir sendt på e-post, eksamen levert digitalt og penger overført med Vipps og mobilbank. Dagens barn og ungdom kjenner nok bedre til Vipps, enn hvordan en hundrelapp ser ut.
Når alt dette virker, er det vel og bra. Mye av dette har effektivisert samfunnet vårt og gjort hverdagen vår enklere. Men det bringer også med seg en viss form for risiko. Vi har lest om bedrifter som har blitt hacket, slik som Norsk Hydro i Årdal ble i 2019. Dette medførte stor risiko for selskapet og produksjonen måtte gå over i manuell drift. Andre ganger kan vi lese om personer som tror de har fått melding fra noen de kjenner, men endt opp med å få kontoen sin hacket. Denne risikoen gjør at vi må tilegne oss ny kunnskap, om hvordan vi skal ferdes i denne nye digitale verdenen.
Heldigvis finnes det personer som har stor interesse for dette, og som utvikler virkemidler som kan hjelpe oss. Håkon Stensland ved forskningsinstituttet Simula har følgende tips om hva du kan gjøre for å selv være sikrere på nett:
- Bruk gode passord som ikke gjenbrukes. Hvis mulig aktiver to-faktor autentifisering.
- Kartlegg alt utstyr som er koblet til datanettverk. Hold programvare og infrastruktur oppdatert!
- Vær skeptisk til informasjon mottatt i e-post.
- Ta sikkerhetskopi av dine data! Helst til en ekstern tjeneste som Dropbox, iCloud eller Google Drive.
- Ta forhåndsregler når man bruker offentlige nettverk, da spesielt åpne WiFi.
Vil du lære mer om data? Sjekk ut våre datakurs her