Hvordan utvikle motivasjon, ferdigheter og troen på seg selv?
Vi har alle opplevd mangel på motivasjon. Heldigvis er det flere grep vi kan ta i bruk for å utvikle motivasjonen og troen på oss selv.
Det er en sammenheng mellom prestasjoner og tro på seg selv. Innenfor motivasjonspsykologien lærer studentene at det er motivasjon og mestring som først og fremst fører til tro på seg selv, ikke at tro på seg selv kan læres uavhengig av mestring av dagliglivets oppgaver. Verdens mest siterte nålevende psykolog, professor Albert Bandura, skriver at mennesker trenger langt mer enn tro på seg selv for å gjøre det godt på et område.
Det hjelper ikke mye for en lærer, leder, trener, dirigent eller fysioterapeut å prøve å overbevise en annen om at han eller hun har grunn til å ha tro på seg selv hvis en ikke samtidig utstyrer personen med nødvendig kompetanse som skal til for å klare en oppgave.
For å bli bedre på et område må mennesker altså løse oppgaver, utvikle problemløsningsmetoder og ikke repetere for seg selv at de er briljante og talentfulle. Innenfor motivasjonspsykologien bruker man derfor forskningsbasert kunnskap og praktiske eksempler fra psykologi, pedagogikk, helse og prestasjonsrelaterte aktiviteter til å gi råd om hvordan vi i omgang med andre mennesker kan være med på å utvikle motivasjon, kunnskaper, ferdigheter og tro på seg selv.
Er du interessert i å lære mer om motivasjonspsykologi? Folkeuniversitetet tilbyr nå emnet motivasjonspsykologi, i samarbeid med Universitetet i Bergen.