Fagskolen - utdanninger tilpasset behovet i samfunnet
Regjeringa satser på fleksible og desentraliserte utdanninger, og lyser nå ut til sammen 196,8 millioner kroner til to tilskuddsordninger, der fagskolene tar del i tilskuddsordningene.
Foto: Thinkstock
Satser på fagskoleutdanninger
At det bevilges midler til å videreutvikle fagskoleutdanningene, viser at regjeringen satser på fagskoleutdanninger, og at disse utdanningene er relevante for samfunn- og arbeidsliv.
NHOs kompetansebarometer viser også at over halvparten av bedriftene mangler fagskoleutdannede, og selv om antallet fagskolestudenter har økt med nesten 70 prosent fra 2018 til 2021, er det fortsatt udekket behov. Derfor ønsker regjeringen også å starte arbeidet med en ny stortingsmelding, som etter planen skal legges frem våren 2025.
- Vi er nå ved et veiskille der vi bør ha en diskusjon om hvordan fagskolene kan spille en enda viktigere rolle i å møte arbeidslivets kompetansebehov fremover. Vi trenger mer kunnskap om hvordan høyere yrkesfaglig utdanning best kan utnytte sitt potensiale og hvordan denne sektoren bør utvikles videre.
Det skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i en pressemelding.
Tilbyr utdanninger arbeidslivet har behov for
Fagskolene skiller seg fra universitetets- og høyskoleutdanningene ved at de bygger videre på yrkesfaglige utdanninger fra videregående skole, og er mer praktisk rettet. Dette gjør at fagskoleutdannede gjerne kan gå rett i arbeid, fordi de også allerede har praktisk erfaring fra før. Fagskoleutdannede utfyller også behovet i sektorene, og kan gi en god arbeidsfordeling mellom fagarbeidere og ansatte med høyre utdanning.
Folkeuniversitetets Fagskole er i tillegg selv tett på sektorene og bransjene, og tilpasser utdanningene etter deres behov.
- Vi vet at endringer i samfunn- og arbeidsliv går raskere enn noen gang, og det å være tett på arbeidslivet og sektorene vi tilbyr utdanning til er viktig. I Folkeuniversitetets Fagskole jobber vi aktiv sammen med sektorene, for å finne ut av behovet i sektorene, og kontinuerlig forbedre våre tilbud, sier rektor i Folkeuniversitetets Fagskole Heidi Munthe-Kaas.
Fagskolen har både fagansvarlige og forelesere som jobber i, eller har nær tilknytning til bransjene og sektorene Fagskolen har tilbud for.
Oppdatering av studietilbud
Folkeuniversitetets Fagskole har fire fagområder, regnskap og økonomi, helse, logistikk og ledelse, der de fagansvarlige i hver avdeling har tett kontakt med arbeidslivet og sektorene.
Et eksempel på hvordan Folkeuniversitetets Fagskole jobber, er hvordan læreplanen til Logistikkfaget er fornyet det siste året.
Fagskolen jobber tett med logistikkbransjen, og har sett at temaet bærekraft og digitalisering er blitt viktigere. Det er mye som må koordineres for å få alt til å flyte på en sømløs måte gjennom hele verdikjeden, samtidig som man har fokus på å holde kostnadene nede og ivareta miljøet. Nye bærekraftige løsninger må utvikles og benyttes. Derfor er disse temaene lagt til i læreplanen, sier Heidi Bergsveen, foreleser i logistikkfag ved Folkeuniversitetets Fagskole.
Bør bygge tjenestene nedenfra
Det er sektorene selv som vet best hvor skoen trykker, og hva som er viktig å ha kunnskap om. Dette gjelder også for eksempel innenfor helsesektoren.
I NOU 2023:4 fra Helsepersonellkommisjonen, legger kommisjonen til grunn at helse- og omsorgstjenestene må bygges nedenfra, slik at man sikrer både utnyttelse av kompetanse og utvikling for alle. De peker også på at man bør utvide bruken av helsefagarbeidere både i kommunene og i spesialisthelsetjenesten, og at en god arbeidsfordeling mellom fagarbeidere og personell med høyere utdanning vil kunne redusere den opplevde sykepleiermangelen i sektoren.
- Fagskoleutdanning innen helsefag blir veldig aktuelt i fremtiden! Vi har mer enn nok å utvikle fremover, i samarbeid med helse- og omsorgstjenesten, som selv skal definere hvilke arbeidsoppgaver som det er behov for økt kompetanse på, sier Munthe-Kaas
Relaterte artikler
Bærekraft og logistikk – viktigere enn noen gang
Den siste av FNs klimarapporter som kom i februar, slo nok en gang fast at vi er nødt til å sette i verk sterke tiltak nå, hvis vi skal nå k...
Støtte fra Lånekassen
Noen av kursene til Folkeuniversitetet er godkjent for studiestøtte i Lånekassen. Hvilke kurs dette gjelder, skal stå under faglig innhold u...