– Du kan være med og gjøre en forskjell
Har du har fagbrev i et av helse- og omsorgsyrkene, og ønsker å heve kompetansen din, er palliativ omsorg en utdanning du bør se nærmere på.
Tekst: Hilde Aas Rønningen
Palliativ omsorg handler om omsorg og ivaretakelse av alvorlig syke og døende personer med behov for palliasjon, både i korte og lengre perioder.
– Det nye utdanningen Palliativ omsorg er en videreutvikling av studiet Kreft og lindrende pleie, og favner et langt bredere område: Den tar for seg alle alvorlig syke, samt aktuelle sykdommer som rammer mennesker i dag; som muskelsykdommer, KOLS og ALS. Studentene vil lære om sykepleieprosedyrer og få faglig kompetanse til å kunne utføre deler av VAR-prosedyrer som sykepleiere i dag utfører alene, forteller fagansvarlig for utdanningen ved Folkeuniversitetets Fagskole, Thomas Hansen.
Helsefagarbeidere må gis et større ansvar
– Vi har hatt en omfattende kartlegging av behov som finnes der ute, ved hjelp av en rekke dybdeintervjuer med virksomhetsledere i ulike kommuner. Svarene vi fikk, samsvarer godt med budskapet helseminister Ingvild Kjerkol nylig presenterte i sykehustalen 2024: Behovet for flere hender er stort, og det må satses på kompetanseheving av helsefagarbeidere. Både KS- og Tørn-prosjektene, som handler om fremtidens oppgavefordeling i helsevesenet, peker nettopp på dette, sier Thomas.
– Alt tyder derfor på at helsefagarbeidere må gis et større ansvar, enn de har i dag. Den kompetansen studentene får gjennom denne utdanningen, møter dette behovet. Ikke bare innen palliasjon, men også gjennom en rekke andre arbeidsoppgaver. Med denne fagskoleutdanningen skal vi gi kandidatene de rette verktøyene til å kunne ta det ansvaret, understreker Thomas.
Etterspurt kompetanse
Utdanningen varer i to år på deltid, med mulighet for praksis på egen arbeidsplass, og blir lagt opp slik at flest mulig kan gjennomføre uten lange permisjonsfravær fra jobb. Hovedmålgruppen er deg som har fagbrev i et av helse- og omsorgsyrkene, og fortsatt arbeider innen feltet. Etter endt utdanning kan du arbeide i kommunehelsetjenestens sykehjem, helsehus, hjemmetjenester og spesialisthelsetjenesten.
– En fagskoleutdanning i palliativ omsorg vil gi deg ettertraktede kunnskaper og kompetanse som vil bli etterspurt. Utdanningen er utviklet av kommuner og spesialisthelsetjenesten for deres behov, og er med andre ord fremtidsrettet. Det vil være muligheter for en rekke nye arbeidsoppgaver og større ansvar enn tidligere, og du vil bli rustet til å mestre og kunne stå i krevende situasjoner, avslutter Thomas.
Bli kjent med fagansvarlig
Tekst: Fatima Yusuf
Thomas Hansen, 49 år, er faglærer og fagansvarlig for den nye utdanningen i palliativ omsorg ved Folkeuniversitetets Fagskole.
Med en solid bakgrunn som vernepleier, samt videreutdanning innen palliativ omsorg, bringer Thomas med seg over 20 års erfaring fra helsevesenet, spesielt innen lindrende pleie. Siden 2016 har han undervist ved Folkeuniversitetet, men i 2021 tok han steget fullt ut som lærer. Selv om undervisningen nå er hans hovedfokus, opprettholder han en liten stilling innen helsevesenet, der han fortsatt jobber i en lindrende avdeling.
Innovativ tilnærming
En av de mest spennende aspektene ved den nye utdanningen er den innovative tilnærmingen til praksis. I stedet for tradisjonelle praksisplasser, vil studentene få oppgaver som de utfører på sin egen arbeidsplass. Dette gir en umiddelbar praksisnærhet, hvor studentene kan anvende ny kunnskap direkte i sin arbeidshverdag.
– Vi har gått bort fra den klassiske tanken om praksisplasser. Nå integrerer vi praksis i studentenes eksisterende arbeidshverdag, noe som gir en mer relevant og umiddelbar læring, sier Thomas.
Den nye tilnærmingen og det bredere faglige innholdet har allerede vist seg å være populært. Søknadstallene har doblet seg sammenlignet med tidligere år.
– Det er veldig moro å se så stor interesse for denne utdanningen. Jo flere som deltar, desto bedre blir læringsutbyttet for alle, sier Thomas med et smil.
En utdanning for morgendagens helsearbeidere
Utdanningen i palliativ omsorg ved Folkeuniversitetets Fagskole er ikke bare en videreutdanning, men en satsing på å møte fremtidens behov i helsevesenet. Med Thomas i spissen, sikrer utdanningen at fremtidige helsefagarbeidere får den nødvendige kompetansen til å gi helhetlig og profesjonell omsorg til pasienter med alvorlige sykdommer. Dette gjør utdanningen til en viktig investering i helsevesenet, til glede for både helsearbeidere og pasienter.
Palliativ omsorg
Ønsker du å være en viktig ressurs for alvorlig syke, døende mennesker og deres pårørende? Studiet gir deg kunnskap om alvorlige sykdommer og deres behandlingsformer. Du lærer også om lindrende pleie av mennesker med uhelbredelig sykdom, og om ivaretagelse av pårørende. Utdanningen gir deg ettertraktet kompetanse for å bidra til god livskvalitet og helhetlig omsorg i livets sluttfase. Du kan søke om studieplass via Samordna opptak. Søknadsperioden for hovedopptaket er fra 1. februar til 15. april. Dersom det er ledige studieplasser etter hovedopptaket, vil det være mulig å søke på det fra slutten av mai til begynnelsen av september. Studieoppstart er i begynnelsen av september.