– Jeg har mange og store planer!
Andreas Harjo Kjellmann (26) er fotografmester med spesialisering innen eiendom og drone. – Opp gjennom oppveksten ville jeg bli mye forskjellig; alt fra politi, kokk eller lege, til mye, mye mer. Jeg fikk imidlertid mitt første kamera i konfirmasjonsgave, og derfra florerte interessen.
Tekst: Hilde Marstrander
– Da vi skulle velge linje på videregående skole, falt valget i siste liten på medier og kommunikasjon, og etterpå jobbet jeg videre som lærling i fotograffaget. Så det var litt tilfeldig at jeg ble fotograf, men i dag er jeg veldig glad for at det ble slik!
Jeg har vokst opp i et hjem hvor mamma er oppussingsfanatiker og pappa er tømrer, så jeg hadde allerede en del kontakter i bygg- og anleggsbransjen. Det har medført at jeg har etablert meg i eiendomsfoto-delen av faget, og jobber i dag med å profilere meg mot eiendomsmeglere, forvaltningsselskaper, arkitekter, utbyggere og lignende.
Hvordan er hverdagen som fotograf?
Etter endt læretid startet jeg egen fotobedrift og skulle hjelpe «alle med alt», men det gikk ikke så kjempebra – og ikke var det særlig gøy heller! Men etter hvert har yrket overgått forventningene og hverdagen har blitt ganske så bra! Det er ikke så vanlig med mestere i fotograffaget, dessverre, og det skulle absolutt blitt løftet mer frem og fått mer anerkjennelse! Fotograf er dessverre ikke en beskyttet tittel, og de fleste kjenner noen som tar «helt OK bilder», som ikke er profesjonelle. Fotografene som jobber med portrett- og privatkunder, merker nok dette mer enn oss som jobber med eiendom og bolig.
Hvorfor valgte du å ta mesterbrevet?
«Å ta utdanning er aldri dumt» har jeg vokst opp med. Med en far som er tømrer, og som alltid har snakket høyt om mesterbrevet og det kvalitetsstemplet det er i deres bransje, så var det naturlig for meg å gå i den retningen når jeg først skulle ta en utvidelse av svennebrevet mitt. Med innholdet i mesterutdanningen, passer det bra å drive et eget selskap. Jeg synes undervisningsopplegget til Folkeuniversitetet var godt tilpasset én som har hundre jern i ilden, og kombinasjonen av onlineundervisning og samlinger var ideell. I tillegg hadde jeg en veileder som jeg gikk veldig godt sammen med!
Hva er mest gøy, nyttig eller vanskelig?
Det som er mest gøy med mesterutdanningen er å knytte utdanning direkte til driften i eget selskap – og en ser effekten av dette relativt kjapt. Nytten ligger i at den faglige kompetansen man tilegner seg får deg til å utfordre deg selv enda mer. Man føler at opplæringen er veldig tilpasset deg som person, dine mål og dine planer. Jeg vil ikke si at noe har stukket seg ut som spesielt vanskelig. Alt har vært overkommelig. Men dét å finne en problemstilling til mesteroppgaven har vært absolutt det vanskeligste. Jeg er ikke helt i mål ennå, men satser på å bestå prøven denne måneden.
Hvordan tror du mesterutdanningen vil gagne deg?
Fotografhverdagen har blitt mer enn jeg hadde håpet på, da jeg først startet firma. Nå er det nye og innimellom kanskje litt for store mål på agendaen. Men da har man i hvert fall prøvd! Utdanningen har lært meg mye mer enn det jeg først så for meg, og gitt meg flere verktøy og faglig tyngde i hverdagen; først som leder i en liten bedrift, og snart i en litt større. Den har også gitt rom for større og mer ambisiøse planer, og styrket kompetansen for gjennomføringen av disse.
Hvordan ser fremtiden ut?
Jeg har mange og store planer. Jeg er litt utålmodig, og skulle gjerne ha vært ferdig med alle planene mine i går! Tidligere i år startet jeg og en tidligere samarbeidspartner et nytt selskap med navn Creative Foto AS. Det er ikke alt jeg kan røpe allerede, men vi håper å kunne bygge opp et fotofirma som kan bidra til å endre litt på måten fotografer i vår bransje jobber og tenker; dette gjennom en annerledes forretningsmodell; et konsept der forholdet til kundene og tankegangen hos fotografene kanskje skiller seg litt ut i forhold til hva som har vært vanlig i fotobransjen tidligere, forteller Andreas Harjo Kjellmann.