Veileder for arbeidskrav og obligatoriske arbeider
Her finner du veileder for arbeidskrav og obligatoriske arbeider for Folkeuniversitetets Fagskole.
Generelt om skriftlige besvarelser
Obligatoriske arbeider og eksamen
Arbeidskrav og eksamen vil gi studenten et godt grunnlag for å tilegne seg faglige kunnskaper, fremme progresjon, samt utvise selvstendighet og ansvarlighet i arbeidsprosessen. I prosessen mot å oppnå læringsutbytte og sikre aktiv deltakelse, benyttes ulike arbeidskrav gjennom studiet. Hvert arbeidskrav har en tidsfrist som skal bidra til at studenten opprettholder sin studieprogresjonen mot eksamen.
Alle innleveringsoppgaver leveres i læringsportalen som PDF, med mindre annen beskjed er gitt. Det tillates tre forsøk på å få en oppgave godkjent eller å bestå en eksamen. Ikke bestått arbeidskrav eller eksamen, kan føre til tap at studieplassen.
Godkjente obligatoriske arbeidskrav er en forutsetning for å kunne avlegge eksamen i hvert emne/fag.
Mer informasjon om arbeidskrav finner du i studieplanen til ditt studium.
Formelle krav ved alle oppgaver og eksamensbesvarelser:
- Skrifttype: Times New Roman, Calibri eller Arial Skriftstørrelse: 12
- Hovedoverskrifter: 14, fet Underoverskrifter: 12, fet
- Linjeavstand: 1,5
- Marger: 2,5 cm
Besvarelsen skal inneholde:
- Forside
- Innholdsfortegnelse
- Litteraturliste
- Sidenummerering (i topptekst eller bunntekst)
- Navn eller kandidatnummer (i topptekst eller bunntekst)
- Kandidatnummer benyttes på anonyme eksamensbesvarelser og hentes på Studdweb under «mine eksamener».
- Antall ord: begrensinger på antall tillatte ord vil fremgå av oppgaven der dette er aktuelt.
- Forside, innholdsfortegnelse, vedlegg og litteraturliste telles ikke med i antall ord. En oppgave med for mange eller for få ord vil ikke bli vurdert, og vil bli gitt karakter F (ikke bestått).
Oppsett av en besvarelse:
Forsiden:
Forsiden skal inneholde studieretning/emne/fag, navn på oppgaven, navn på deltaker/deltakere, dato og antall ord (der dette er et krav). Bruk gjerne bilder, men disse skal kildehenvises.
På anonyme eksamener skal navn erstattes med kandidatnummer som hentes på Studdweb under «mine eksamener».
Innholdsfortegnelse
En oversiktlig innholdsfortegnelse som tydelig viser hovedoverskrifter og underoverskrifter med sidenummerering. Hvis du er usikker på hvordan du lager en innholdsfortegnelse, kan du se denne filmen for veiledning.
Oppbygging av en oppgave
På nettstedet SØK & SKRIV får du gode tips til hvordan oppgaven kan bygges opp.
Kildehenvisning og Litteraturliste
All litteratur og kilder som er brukt i oppgavebesvarelsen skal oppgis som kilde i besvarelsen og i en litteraturliste. Som student ved Folkeuniversitetets Fagskole kan du følge referansestilen APA 7.
Mer om referanser/kildehenvisninger og litteraturliste
Når du skriver en oppgave, er det viktig å referere til kilder for alt som ikke er dine egne originale ideer eller refleksjoner. Med kilder menes artikler, litteratur, internett, offentlig publikasjoner, presentasjoner fra forelesning osv.
Å referere til kilder er viktig for å øke troverdigheten til din egen oppgave og unngå fusk og plagiering.
Vi forstår at kildehenvisning og referansebruk kan være utfordrende, spesielt dersom du aldri har gjort det før. Det vil derfor være rom for å prøve og feile underveis i utdanningen. Likevel forventes det at regler og instruksjoner følges så nøye som mulig. Ved arbeidskrav gir vi mulighet til å rette opp eventuelle feil. På eksamener, fordypningsoppgaver, hovedprosjekter og avsluttende arbeider vil det derimot være liten eller ingen margin for feil.
Ved gruppeoppgaver
Besvarelsen skal følge generelle retningslinjer for oppgaveskriving
I noen tilfeller kan det også kreves at du leverer en individuell refleksjonsoppgave. Refleksjonen skal inneholde dine tanker om eget læringsutbytte fra gruppeoppgaven, din egeninnsats og samarbeidet innad i gruppen. I slike refleksjonsoppgaver er det ikke krav til kildehenvisning.
Annet vedrørende skriftlige besvarelser
Vedlegg
I oppgaver hvor vedlegg er nødvendige, som for eksempel intervjuer eller andre relevante dokumenter, vil disse ikke telle med i det totale sideantallet.
Valg av litteratur eller andre kilder
I tillegg til den obligatoriske litteraturen står du fritt til å velge den litteraturen eller kilden du selv ønsker å benytte deg av til besvarelsen. Men du må være kritisk og vurdere gyldigheten av litteraturen/kilden.
Denne filmen gir deg gode råd for kildevurdering og kildekritikk
Rettskriving/språk
Det bør være god flyt i språket. Språket bør være i en formell tone. Rettskriving og tegnsetting bør også være riktig. Dette er med på den helhetlige vurderingen av besvarelsen.
Ellers brukes hovedlinjene i norsk rettskriving. Dette kan du lese mer om her
Layout/struktur
Besvarelsen skal være ryddig og strukturert. Vær konsekvent på hvordan du bruker f.eks. overskrifter gjennom teksten. Evt. bruk av bilder og illustrasjoner må samsvare med teksten. Dette er med på den helhetlige vurderingen av besvarelsen.
Vurderingskriterier på arbeidskrav
Besvarelsene vurderes til godkjent/Ikke godkjent. Dette ut i fra følgende vurderingskriterier:
- Studentens personlige innsats og engasjement
- Studentens yrkesfaglige holdninger, kunnskaper og ferdigheter
- Studentens forståelse for aktuelle kvalitetskriterier
- Studentens utvikling i forhold til studiefaglige resultater
- Studentens faglige måloppnåelse
Studentene har tre forsøk på å få oppgaven godkjent
Plagiat
Hva er plagiat?
Fremstilling av andres ideer og arbeid presentert som ditt eget er å regne for plagiat, og er både uetisk og ulovlig. Selv om det er ubevisst, kan feil kildebruk føre til mistanke om fusk, så vær derfor nøye med å lære deg korrekt kildehenvisning.
Opphavsretten er regulert i lov om opphavsrett til åndsverk fra 2018, også kalla Åndsverkloven. Folkeuniversitetets Fagskole benytter i likhet med alle andre utdanningsinstitusjoner programvare for å avsløre plagiat.
Det ansees som plagiat om du
- Siterer eller henviser til en tekst uten å oppgi korrekt kilde
- Skriver en tekst som er nær identisk sin original, til tross for referansebruk (det holder ikke å bytte ut enkeltord, da språket skal være ditt eget)
- Siterer med referanser, men ikke etter regler som viser at teksten er et sitat
- Leverer andres arbeid, men utgir det for å være ditt eget
- Helt eller delvis leverer inn arbeid du har levert før (selvplagiering)
- Oversetter en tekst direkte fra et annet språk uten å oppgi at teksten er en ren oversettelse og ikke ditt eget språk
Listen er ikke uttømmende.
Hva er selvplagiering?
Å levere eget arbeid i ny forpakning under ny oppgavebeskrivelse uten å vise til deg selv som kilde er definert som selvplagiering. For eksempel må en forfatter som har skrevet en lærebok sammen med en annen forfatter, for så å bruke samme teori i en egen bok i senere tid, referere til seg selv + medforfatter i det nye arbeidet.
Som student er hver innlevering og hvert arbeidskrav for nytt arbeid å regne, men du kan benytte deg av tekst du selv har skrevet tidligere så lenge du setter informasjonen i en ny sammenheng og i tillegg viser til deg selv som kilde. Dette gjelder dog kun stoff som er egne utredninger. Om du bruker deler av oppgaven din som er hentet fra andre kilder anbefales det å bruke samme kilde, men du må likevel skrive om teksten