Ernæring og helse

På dette kurset får du en innføring i matens komponenter, hvordan maten omsettes, ulike behov for næring og hvordan kosten påvirker livsstilssykdommer. Kompetansen gjør deg bedre i stand til å tilrettelegge for et optimalt kosthold, både for ulike pasientgrupper og for friske som vil forebygge og leve sunt med økt velvære og livsenergi.  Det tar for seg ernæring og helse i et forebyggende, helsefremmende og bærekraftig perspektiv.

Om kurset

Dette lærer du

Temaene på kurset er

  • Energigivende næringsstoffer/ makronæringsstoffer (karbohydrater, fett og protein (alkohol))
    • Inndeling, glykemisk respons
    • Fettsyrebalanse
    • Aminosyresammensetning og biologisk verdi
  • Ulike typer kosthold
  • Persontilpasset kosthold.       
  • Vektreduksjons på kort og lang sikt.
  • Energiomsetning
    • Insulinresistens
    • Fettlever
    • Mitokondrier
    • Fettvevsfunksjoner
  • Matkvalitet
    • Høy prosessert mat
    • Ren mat
    • Økologisk og biodynamisk
  • Fordøyelsen
  • Hormonbalanse
  • Tarmflora
  • Søtningsstoffer
  • Kostholdsplan
  • Bærekraftig matproduksjon og matsvinn
  • Økologi

Hvem er kurset for

Passer for deg som jobber innen helse og ønsker bedre kunnskap og forståelse for kostens betydning for helsetilstanden generelt og for persontilpasset kosthold.

Gjennomføring

Undervisningen gjennomføres som klasseromsundervisning og/eller virtuelt klasserom.

Lærere

Alle våre lærere har yrkeserfaring i faget de underviser i, samt pedagogisk bakgrunn.

Vivian Veum som er faglig ansvarlig for kursets innhold og vil holde samtlige undervisningsøkter. Hun elsker å diskutere helsefag og undervise. Hun har stor Interesse for mat, helse, miljø, matproduksjon og livsstils-sykdommer.  

  • Medisinsk doktorgrad (UiB) innen ernæring og fedmeproblematikk, ernæringsfysiolog (UiB) og næringsmiddel-ingeniør (NTNU). Hennes utdannelse gir henne verdifull kompetanse og dyp forståelse for mange moderne helseutfordringer.  
  • 10 års erfaring fra fedmeforskning. 
  • 8 års undervisningserfaring fra videregående og universitet. 
  • Kursholder og leder på kost- og livsstilskurs, mer enn 20 kurs med omfattende oppfølging i løpet av siste 5 år.
  • God pedagogisk forståelse og gode formidlingsevner
  • Skaper engasjement og godt læringsmiljø gjennom empati og enkle forklaringer også på mer komplekse sammenhenger. 

Eksamen

Det er ingen eksamen på dette kurset. Ved 75 % frammøte får du kursbevis som viser hvilke temaer som er gjennomgått på kurset.

Du har valgt:

Ernæring og helse - i et forebyggende-, helsefremmende- og bærekraftig perspektiv

Du får en innføring i matens komponenter, hvordan maten omsettes, ulike behov for næring og hvordan kosten påvirker livsstilssykdommer. Kompetansen gjør deg bedre i stand til å tilrettelegge for et optimalt kosthold, både for ulike pasientgrupper og for friske som vil forebygge og leve sunt med økt velvære og livsenergi.

Undervisningsform:
Virtuelt klasserom
Samlet pris:
5900
Undervisningstimer:
32
Tidspunkt:
17.00 - 19.00
Dager:
Tir, Tor
Start:
06.09.2022
Slutt:
27.10.2022
Kursid:
3784010484

Lignende kurs

Undervisningsform:
Virtuelt klasserom
Samlet pris:
6500
Undervisningstimer:
32
Tidspunkt:
17.00 - 20.00
Start:
14.02.2023
Slutt:
16.03.2023
Kursid:
3824200484