Fagutdanning i søm og design

Fagutdanning i søm og design er en fulltidsutdanning på dagtid for deg som ønsker en karriere i faget. Utdanningen er en av få i Norge som fokuserer på søm- og designfaget som håndverksfag. Gjennom en kombinasjon av relevant teori og praktisk trening oppnår du  ferdighetene du trenger for å kunne lage de klærne du ønsker, også etter at du er ferdig på skolen.

Om studiet

Dette lærer du

Utdanningen er bygget opp av moduler, som hver tar for seg plagg i en basisgarderobe. Ved å arbeide deg gjennom design og søm av plagg i basisgarderoben, lærer du håndverksmessige og rasjonelle teknikker i søm og mønsterkonstruksjon, samt ulike teknikker og metoder for tegning og design. Disse kunnskapene er forutsetningen for at du skal kunne utvikle ditt personlige uttrykk og sette idéene dine ut i praksis.

Utdanningen består av fagene:

  • søm
  • mønsterkonstruksjon
  • tegning og design
  • bransjekunnskap og yrkesteori

For mer informasjon, se utdanningens fagplan.

Hvem passer studiet for

Fagutdanning i søm og design er for deg som ønsker en målrettet og verdifull kompetanse innenfor søm av klær. Du får et godt grunnlag for å søke videre spesialisering innen blant annet mote- og kostymedesign.

Utdanningen passer også for deg som har søm som hobby, og som ønsker å bruke et år på å fordype deg i faget.

Studiet har rask progresjon, en bratt læringskurve og et høyt tempo. Du bør derfor ha en høy arbeidskapasitet. Det er en fordel å ha noe kjennskap til fagområdet før studiestart. 

Gjennomføring

Fagutdanningen i søm og design bygger sin undervisning på at samspillet mellom praktiske erfaringer og relevant teori gir det beste faglige fundamentet. Tilnærmingen til lærestoffet tar utgangspunkt i praktisk arbeid.

Undervisningsmetodene varierer mellom forelesninger/teoriundervisning, undervisning i praktisk arbeid og individuell opplæring. Du får individuell veiledning og oppfølging.

Lærere

Vi er stolte over de dyktige lærerne våre på Fagutdanningen i søm og design:

Anita Eriksen Zagury - hovedlærer: Anita har svennebrev i kjole- og draktsøm og har tatt hovedfag ved institutt for klær og kostymer ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). I tillegg har hun praktisk-pedagogisk utdanning fra Høgskolen i Østfold. Hun har jobbet i den kulturelle skolesekken og drevet eget firma i mange år. Anita har undervisningserfaring blant annet som kursleder og vikarhjelp ved KHiO. Ved Fagutdanningen i søm og design underviser hun i fagene mønsterforming og søm

Lill Paulsen - faglærer: Lill har svennebrev i kjole- og draktsøm. Hun samarbeider med designer Tine Solheim hvor hun blant annet underviser på sømkurs for både profesjonelle og amatører. Lill har drevet egen systue som et lavterskeltilbud for tidligere narkomane. Hun har også lang erfaring med quilting og deltatt på konkurranser i regi av Norsk Quilteforbund. Lill underviser i fagene søm og mønsterforming

Beate Godager - faglærer: Beate har en master i motedesign fra Designskolen Kolding, og en utdannelse som damskredder og konstruktør , begge fra Danmark. Hun har gått i lære hos de internasjonalt anerkjente designere Vivienne Westwood og Barbara I Gongini, begge kjente for Avant-garde design og intrikat konstruksjon. Hun har drevet eget firma siden 2012, og jobbet for flere kjente nordiske brands som designer og konstruktør. Hun har hatt mange praktikanter i lære og undervist på prosjektbasis på danske design universitetet. Beate har god erfaring med teaterkostymer og var tilknyttet Betty Nansens teater i København i en årrekke. Beate har vært nominert til designpriser i Danmark og Norge og mottatt flere kunststipendiater fra danske Statens Kunstfond opp gjennom årene. Beates egne arbeider kan ses i flere bøker som i dag brukes i undervisning på flere europeiske designskoler. Beate underviser i faget design.

Finansiering

For å få lån og stipend via Lånekassen må du melde deg opp og gjennomføre privatisteksamener i programfagene fra vg1 design og håndverk, vg2 design og tekstil pluss et valgfritt fag på vg3. Undervisningen inneholder mye av teorien fra programfagene, men fokuset er rettet mot søm av klær, så du må  beregne tid til å forberede deg til de ulike eksamenene. 

Søknad sendes elektronisk til lånekassen på www.lanekassen.no.

Eksamen

Utdanningens fagplan er utviklet av Folkeuniversitetet Øst, men ligger nært opp til fagplanene til Vg1 Design og håndverk og Vg2 Design og tekstil (videregående skoles nivå).

Om du ønsker, kan du ta eksamen i disse fagene som privatist, og få uttelling også på dette nivået.

Veien videre

Fagutdanning i søm og design gir et godt grunnlag for arbeid med klær og søm/design. Utdanningen gir verdifull kompetanse for deg som ønsker å søke arbeid på systuer, innenfor film og tv-produksjon og i handelsnæringen for øvrig.

Utdanningen gir også et veldig godt grunnlag for deg som ønsker ytterligere spesialisering innenfor motedesign, kostymedesign eller annet på for eksempel Kunsthøgskolen i Oslo eller i utlandet.

Skolen er også et godt utgangspunkt for studenter som ønsker å videreutdanne seg til lærere i kunst- og designfag. For deg som ønsker et fagbrev innenfor et av sømfagene er denne utdanningen første skritt på vegen.

Spørsmål? Kontakt en av våre studiekonsulenter.

Kontakt oss

Lignende kurs

Fagutdanningen i søm og design

Fagutdanning i søm og design er en fulltidsutdanning på dagtid for deg som ønsker en karriere i faget. Utdanningen er en av få i Norge som fokuserer på søm- og designfaget som håndverksfag. Gjennom en kombinasjon av relevant teori og praktisk trening oppnår du ferdighetene du trenger for å kunne lage de klærne du ønsker.

Undervisningsform:
Klasseromsundervisning
Sted:
Oslo, Rolf Wickstrøms vei 15, Nydalen
Samlet pris:
89000
Undervisningstimer:
700
Tidspunkt:
09.00 - 15.00
Dager:
Man, Tir, Tor, Fre
Start:
tirsdag 25. august 2020
Slutt:
11.06.2021
Kursid:
3282710484