Trygg i digitale verktøy

Kurset gir deg en innføring i viktige digitale begreper, med spesiell oppmerksomhet rettet mot bruk av internett og ivaretakelse av IT-sikkerhet. Det vil gi deg bedre kompetanse i møte med digital omstilling.

Did you not find the course where you live?

Register your interest!

I want a
in

About the course

Dette lærer du

Kurset er for deg som ønsker å bli en trygg bruker av digitale verktøy, og få en bedre digital forståelse.

Kurset består av to moduler

1. Modul: Introduksjon til datateknologi og nettverk

 • Hvorfor må alle kunne noe grunnleggende om IKT?
  • Datamaskinen er overalt. De fleste har i løpet av en dag brukt flere datamaskiner. Kanskje uten å vite om det. Derfor er det viktigere å lære mer, siden de både styrer og påvirker hverdagen vår mer enn vi tror. Visste du for eksempel at mobiltelefonen din eller nettbrettet er en fullverdig datamaskin i miniatyr?
 • Hvordan fungerer egentlig en PC, og hva er forskjellen på verktøy som en mobil, nettbrett og en PC?
  • Vi setter dagens datamaskiner inn i en historisk kontekst. Vi prøver å forstå hvordan de er bygd opp, hvordan de kan lagre informasjon, og hvilken programvare som kontrollerer maskinen. Og hva er egentlig programvaren som kjører på maskinen din?
 • Hva vil det si at programmet kjører i sky? Utfordringer knyttet til bruk av tjenester på Internett.
  • Hva er datakommunikasjon? Hva er forskjellen på en nettapplikasjon og en vanlig applikasjon? Og hva vil det egentlig si at noe kjører eller er lagret i skyen? Vi ser på hvordan en datamelding eller forespørsel sendes til den andre siden av verden uten at vi engang vet at det skjer.

2. Modul: Introduksjon til IT-sikkerhet

 • Gjennomgang av grunnleggende begreper.
  • Hacking, kryptering, phishing, algoritme, hva betyr egentlig disse ordene?
 • Hva er de vanligste IT-truslene som kan ramme oss?
  • Vi snakker om hvordan passordene dine kan misbrukes og hvordan informasjon fra tidligere angrep kan brukes til å hacke din personlige informasjon. Vi ser også på hvordan svindel-eposter kan se ut og hvordan de stjeler, eller tar informasjonen din som gissel. Visste du at også mobiltelefonen din kan bli offer for slike angrep?
 • Hvorfor er gode passord ekstremt viktig, og hvordan ha gode rutiner rundt bruken av passord?
  • Hva er egentlig et godt passord? Visste du at vi i en årrekke har blitt lært til å lage passord som er veldig vanskelig for oss mennesker å huske, men lett for en datamaskin å gjette? Vi ser også på hvordan det å bruke samme passord på flere nettsider kan være en risikosport. Vi viser hvordan du kan se om noen av dine tidligere passord har lekket ut. Vi viser også trygge måter å oppbevare passordene dine på.
 • Hvordan kan enkle grep sikre oss i en digital hverdag?
  • Til slutt går vi gjennom noen enkle grep du kan gjøre for å få en mye tryggere digital hverdag.

Seniorrabatt

Som en del av Folkeuniversitetets seniortilbud får du 15% avslag på dette kurset. Bruk kodeord SENIOR ved påmelding gjennom nettsiden i kommentarfeltet.

Hvem er kurset for

Ingen krav til spesielle forkunnskaper, men som deltaker bør du ha grunnleggende ferdigheter i PC bruk.

Gjennomføring 

Kurset undervises over 2 dager med to timer pr modul. Undervisningen foregår i virtuelt klasserom. Med virtuelt klasserom følger du undervisningen via videokonferanse - uavhengig av hvor du er fra din egen PC/Mac.

Lærere

Lærere er doktorgradsstudenter eller forskere innen IT med bred undervisningserfaring på mange ulike ferdighetsnivå. Alle er tilknyttet Simula Learning.

Om Simula Learning

Simula Learning er en del Simula-konsernet som har som formål å løse viktige, grunnleggende problemer innen IKT, trene og utdanne forskere, og utvikle nye kommersielle virksomheter. Simula Learning tilbyr grunnleggende IKT-kompetanse til de som ønsker god forståelse av digitale teknologier og hvilke muligheter disse åpner opp for. De leverer kurs i programmering, IT-sikkerhet, kunstig intelligens og grunnleggende datakunnskap.