
Kvinnen som skal samle Folkeuniversitetet
1. januar 2020 utgjorde en milepel i Folkeuniversitetets 156 år lange historie. Dette var dagen da Folkeuniversitetets syv selvstendige regioner fusjonerte til én felles organisasjon. Folkeuniversitetets ansatte fra nord til sør og fra øst til vest skulle nå i fellesskap forme et nytt og mer fremtidsrettet Folkeuniversitetet. Mandag denne uken nådde vi nok en milepel da vi kunne ønske Wenche Halvorsen velkommen som vår nye daglige leder.
Kvinnen som skal lede et nytt og samlet Folkeuniversitetet inn i fremtiden har jobbet med menneskers utvikling og læring i hele sin yrkeskarriere.
- Jeg ble allerede i ung alder oppmerksom på at ikke alle hadde en like trygg og god oppvekst som meg selv. Den kontrasten mellom de som har det godt og de som strever gjorde noe med meg. Jeg skjønte tidlig at det er mennesker jeg skal jobbe med, forteller hun.
Wenche utdannet seg til førskolelærer og startet en dans- og musikalskole. Med det fikk hun kombinert interessen for barns læring og utvikling med sin andre store lidenskap, nemlig dans.
- Jeg var et barn med veldig mye energi. Da jeg var fem år fikk moren min kreft. Faren min var ikke glad i å snakke om følelser, og jeg savnet en arena hvor jeg kunne få utløp for alle følelsene jeg strevde med rundt mammas sykdom. Dansen ble løsningen - dansen ble mitt språk, min uttrykksform og min kilde til å få utløp for energi. Da jeg etter hvert ble styrer i en barnehage med fokus på dans og musikk fikk jeg muligheten til å la også andre barn få oppleve det terapeutiske med dans. Jeg jobbet blant annet med barn fra krigsherja områder, barn som ikke hadde noe språk og som hadde mange traumatiske opplevelser med seg i bagasjen. Det var veldig givende å se disse barna få ut frustrasjon og sinne gjennom dans, sier Wenche.
Fra ballettsalen til det digitale klasserommet
Etter ti år som styrer i barnehage begynte Wenche i en deltids undervisningsstilling på balletthøyskolen i Oslo. Hun tok en master i pedagogikk og begynte etter hvert i en fulltidsstilling som undervisningsleder. Wenche ble på balletthøyskolen i ti år før hun igjen søkte nye utfordringer. Wenche fant ut at dersom hun skulle utvikle seg innenfor fagområdet sitt så måtte hun våge å gå inn i et for henne nytt og ukjent terreng, nemlig det digitale læringsrommet. Hun tok jobben som pedagogisk ansvarlig hos NKI Nettstudier. Wenche tror erfaringene hun gjorde seg hos NKI kan være nyttige når hun nå skal være daglig leder i Folkeuniversitetet.
- Når mennesker fra syv ulike regioner nå skal samles under én organisasjon blir det viktig å etablere en felles kultur og få alle til å trekke i en felles retning. Oppgaver som å finne felles systemer, å automatisere prosesser og å få balanse i økonomien, det er slike ting man bare må få til og gjennomføre. Den største utfordringen, men også det jeg synes er morsomst å jobbe med, det er menneskene i organisasjonen. Jeg gleder meg til å bli kjent med alle de ulike menneskene og få oss til å samles rundt felles mål og verdier. Det er veldig viktig å etablere et felles verdigrunnlag og felles mål for hva vi ønsker å oppnå, sier Wenche. Wenche oppsummerer lederstilen sin som lyttende, direkte, tydelig og tilstedeværende. Hun mener det er viktig at alle får mulighet til å uttrykke meningene sine og at alle opplever å bli lytta til. Videre er Wenche en leder som heller vil være ute der det skjer enn å gjemme seg på kontoret sitt. Ikke minst mener hun at det er viktig å ha det gøy på jobb.
- «Det kan lett gå bra» er et av mine mottoer. Det handler om å ha en positiv innstilling, å tro at inntil det motsatte er bevist så vil ting gå bra hvis man tør å prøve ut nye ting. Dessuten er jeg opptatt av humor og lek. Leken skal jeg alltid ha med meg. Jeg er jo førskolelærer, smiler Wenche.
La ilden brenne!
Da Folkeuniversitetet ble etablert i 1864 var hensikten å gjøre kunnskap og utdanning tilgjengelig for flere. Dette er en målsetting som gjelder den dag i dag og som Wenche har til hensikt å videreføre. - Folkeuniversitetet har vært til stede for folket. Vi har vært ute i distriktene og tilbudt utdanning og kunnskap som ikke har vært så tilgjengelig andre steder. Folkeuniversitetet har vært flinke til å ivareta og tilpasse seg de særegenhetene som finnes rundt i landet. Man har bygd opp kompetansemiljøer og utdanninger som går utenom de standardiserte «utdanningsboksene» man finner på universitetene og høyskolene. Særlig innenfor praktiske fag, yrkesfag og fagskole har Folkeuniversitetet vært gode. Dette er styrker jeg ønsker vi skal ta med oss videre og bli enda bedre på. Språkopplæring er også et viktig område som vi skal satse videre på. Jeg har også et mål om at vi skal finne enda flere metoder å tilby undervisningsopplegg på slik at vi kan nå ut til enda flere, sier hun.
«La ilden brenne» er også et av Wenches mottoer. Dette mottoet illustrerer for Wenche menneskene i organisasjonen og deres motivasjon for arbeidet sitt. - Uansett hvor lenge du har jobbet i en organisasjon så er det viktig at du kjenner på denne flammen inni deg som gjør at du er gira på å jobbe. Det er viktig at jeg som overordna leder, men også andre ledere rundt omkring i regionene, har evne til å motivere medarbeiderne sine og få dem til å trives på jobben. Et godt arbeidsmiljø er veldig viktig. Det hjelper ikke å ha store vyer og mange ambisjoner hvis ikke medarbeiderne dine er med og tror på det man gjør, sier Wenche.
Vi ønsker Wenche hjertelig velkommen til Folkeuniversitetet og ønsker henne lykke til på ferden!
Tekst: Siv Lene Elvestrand, bilde: Marit S. Wollan.