
– Jeg lærer så mye nytt, selv om jeg har lang erfaring fra helsevesenet.
Etter mange år med turnusarbeid, ønsket Anniken en jobb på dagtid. Da ble helsesekretærutdanning en vei for å nå dette målet. For helsevesenet vil hun ikke forlate!
Tekst: Hilde Aas Rønningen
Anniken Sortodden (34) har bakgrunn som hjelpepleier, og har lang fartstid fra sykehjem i Lillestrøm kommune. I 2015-17 tok hun i tillegg videreutdanning som barsel- og barnepleier.
Men turnuslivet er ikke den beste følgesvennen for en tobarnsmor, og tanken om å utdanne seg til helsesekretær ble mer og mer klar. I januar 2023 startet derfor Anniken på den ettårige helsesekretærutdanningen til Folkeuniversitetet, i Nydalen i Oslo. Målet er å finne en jobb på dagtid.
Erfarne lærere
Folkeuniversitetet kjente hun fra før, både fra studier med helseservice Vg2 og etter to år med barsel- og barnepleierstudier. Hun hadde god erfaring med lærerne, som hun oppfattet som faglig trygge. – Gry, som er læreren min nå, kan så mye, har lang praksiserfaring og svært trygg i sin formidling. Det er lett å stille spørsmål med en slik lærer. I tillegg er lokalene her i Nydalen freshe og fine, med et stort og velutstyrt øvingslaboratorium på stedet, sier Anniken.
– Vi er en fin liten gruppe, og har blitt en veldig hyggelig gjeng. Jeg gleder meg til dagene på skolen, det er et høydepunkt i uka, smiler Anniken: – Jeg kan bruke mye av min arbeidserfaring på skolen, og kjenner meg mye tryggere der jeg er i livet nå. Samtidig merker jeg at jeg lærer mye fra andre i klassen som ikke har jobbet med helse tidligere. De kommer inn med personlige erfaringer, og tenker annerledes enn meg; og dermed tilfører vi hverandre nyttig kunnskap.
– Jeg har allerede anbefalt både skolen og selve studiet til mange jeg har snakket med. Dette er en relativt enkel retning å gå dersom du har en fot innenfor helsevesenet fra før.
Hva gjør en helsesekretær?
De fleste helsesekretærer har ansvar for å administrere pasientkontakt, skrive pasientjournaler, utføre laboratoriearbeid og prøvetaking, sårstell samt assistering av småkirurgi. Helsesekretærer kan blant annet arbeide på legekontorer, sykehus, klinikker, helsestasjoner, i fengselsvesenet eller på store laboratorier.
– Hos oss blir du autorisert helsesekretær, og må gjennom et omfattende pensum. Vi ser nå at flere og flere etterspør helsesekretærer med denne autorisasjonen. Det er en beskyttet tittel, og er et kvalitetsstempel, understreker faglærer Gry Øvrehus.
For Anniken har det vært labdelen som har vært spesielt interessant.
– Dette er nytt for meg, og jeg liker denne delen av studiet godt. Selv om jeg har lang erfaring fra jobb i helse, har jeg lært mye nytt i løpet av dette året. Det har blant annet vært en stor utvikling i forhold til ulike digitale systemer og verktøy som kan være til hjelp for pasienter. Det er uansett godt med en oppfriskning, og en mulighet til å kunne reflektere litt på hvorfor jeg egentlig gjør ting som jeg gjør, sier Anniken.
Studier og familieliv
Å kombinere familieliv med studier, kan være krevende, når både kvelder og helger går med til studier. – Men jeg får god støtte hjemme, forteller Anniken, særlig når jeg forteller barna at jeg ikke skal arbeide på julaften mer. Da er det full jubel!
Hun har ikke angret på det valget hun nå har tatt. Det å kunne vokse og utvikle seg, treffe nye mennesker og få ny kunnskap gir henne mye. Og hun røper at hun fortsatt ikke er mett av å gå på skole. Det frister å lære enda mer og utvikle seg videre innenfor dette området. – Er nok ikke siste gang jeg sitter på skolebenken! sier Anniken.
Nå gjenstår eksamen i desember før hun skal ut å finne ny jobb.
– Jeg håper å kunne jobbe på et legesenter, slik at jeg får brukt alt jeg har lært på skolen, også labdelen. Jeg er glad i pasientkontakt, synes det er spennende å treffe nye mennesker, og har mange tanker om hvordan jeg selv vil møtes. Slik håper jeg også selv å kunne møte pasienter i ulike situasjoner, avslutter Anniken.
Viktig praksis. Blodprøvetaking er en del av det som skal øves på i løpet av dette året. Folkeuniversitetets lokaler i Nydalen har et stort fint øvingslaboratorium studentene bruker flittig. Her tester Anniken prøvetaking på en medstudent.

Helsesekretær Vg 3
Ønsker du å utdanne deg til helsesekretær er dette kurset for deg. Etter bestått eksamen kan du søke om autorisasjon