Folkeuniversitetets blogg

En mal for å kunne drive eget selskap

Det var rundt juletider i fjor at barndomskompisene Sindre (28), Lars (25) og Marius (26) bestemte seg for å danne sitt eget takstselskap. Bare få uker senere var Motakst AS grunnlagt.

En gyllen mulighet

De tre kompisene har alle yrkesfaglig bakgrunn og tok bl.a mesterutdanning ved Folkeuniversitetet, før Sindre og Marius bestemte seg for en videreutdanning innen taksering. Det var i jobben som takstmann at ideen om å starte et eget selskap først ble dannet. 

- En ny lov gjorde det pålagt å taksere eiendom ved avhending, forteller Sindre. Siden det var så få takstmenn i Mo i Rana gjorde dette at ventetiden for kunder skjøt i været.

Marius, som jobbet for et takstselskap, noterte seg dette, og det var i en samtale om disse lange ventetidene at gutta så en gyllen mulighet til å starte sitt eget selskap. Tanken om å danne sitt eget selskap virker nok avskrekkende for mange, men her skulle mesterutdanningen vise seg å være gull verdt.

 

Mesterutdanningen

Sindre fikk mesterutdanningen betalt av den gamle jobben og stortrivdes med utdanningen, selv om han må innrømme at det var litt tungt å vende tilbake til skolebenken.

- Jeg hadde jobbet som snekker lenge så det var definitivt en overgang å gå på skole igjen, forteller Sindre.

Heldigvis var samlingene satt i helgene, og lot seg kombinere med jobb. Det var dessuten mye muligheter både for å ta kontakt med lærer Rolf for spørsmål, og for å samarbeide med andre, noe Marius og Lars som tok mesterutdanningen samtidig benyttet seg av flittig. 

Yrkeserfaringen kom også godt med, forteller Sindre. Han lærte mye han hadde vært borti før på jobb, men kanskje ikke kunne ordlegge. Han fikk på denne måten formalisert mye av kunnskapen han allerede satt på, i tillegg til å lære mye nytt.

- Det er kanskje mye man lærte på skolen som man egentlig burde ha visst allerede, ler Sindre.

En mal for å kunne drive eget selskap

- Mesterutdanningen fungerte for meg som en mal for å kunne drive eget selskap, forteller Sindre. Gjennom modulene bedriftsledelse og faglig ledelse fikk vi kunnskapen vi trengte om administrering, økonomistyring og markedsføring for å faktisk starte en bedrift.

Her trekker Sindre igjen frem læreren sin ved mesterutdanningen i Bodø som særlig viktig.

- Rolf fikk oss også til å tenke annerledes om det å drive en bedrift. Vi lærte blant annet å verdsette kvalitet foran kvantitet. Istedenfor å presse ned priser ved å haste oss gjennom oppdrag, velger vi å ta oss den tiden vi trenger og være ekstra grundige. Det at vi alle er takstmenn med lang fagerfaring og god utdanning gjør også at vi skiller oss fra konkurrentene.

Gode resultater

Denne fagtyngden og grundigheten har vist seg å gi gode resultater for gutta i Motakst. Bare et drøyt halvår etter den skjebnesvangre dagen i desember da de tre kompisene først fikk ideen, er Motakst AS nå vokst til seks ansatte, og har åpnet en avdeling i Narvik. De fortsetter å utvikle tjenestene sine, og tilbyr blant annet nå også skadetaksering. Vi ser ved Folkeuniversitetet frem til å høre mer om Motakst AS i årene fremover!

Drømmer du om å starte for deg selv eller få en ledende stilling? Les mer om mesterutdanningen her.

26.10.2022