Test i norsk – høyere nivå (Bergenstesten)

Fra 2021 må en ha både muntlig og skriftlig test for å dekke norskkravet til Samordna Opptak.

Bergenstesten er nå avviklet, klikk her for mer informasjon.

Hvor og når kan jeg ta testen?

Velg skriftlig eller muntlig test. Klikk på by for å se neste dato.

Test i norsk – høyere nivå

Test i norsk – høyere nivå (Bergenstesten) tester norskferdigheter på nivå B2 og C1. Det finnes en skriftlig test og en muntlig test, og du kan ta disse hver for seg. Testen blir arrangert tre ganger i året. Du kan ta testen på bokmål eller nynorsk.

• Den skriftlige og den muntlige testen dekker norskkravet til Samordna opptak for opptak til universitet og høgskoler i Norge.
  • Den muntlige testen er også beregnet for helsepersonell og andre som trenger dokumentasjon på muntlige ferdigheter.

Viktig informasjon

Det er besluttet at Test i norsk – høyere nivå (Bergenstesten) skal legges ned, dette vil skje fra oktober 2022. Alternativet til Bergenstesten er Norskprøven, som arrangeres i den enkelte kommune. Informasjon om prøveperioder, oppmelding m.m, kan du finne ved å klikke her. Merk at prøven kun kan gjennomføres i Norge (i motsetning til Bergenstesten).

Norskprøven tester norsknivåene fra A1 til B2, det er en egen test for nivå C1. Dette er prøver i offentlig regi som arrangeres i den enkelte kommune. Det er fire prøveperioder per år (mars, mai/juni, september & november/desember) og det er kun innenfor disse periodene det er mulig å avlegge prøve.

For å kvalifisere til opptak ved de aller fleste høyere utdanninger i Norge kreves det et dokumentert B2-nivå (eventuelt C1) i delprøvene lese, lytte, skrive og muntlig.

Dersom det er noe mer du lurer på er det bare å ta kontakt ved å sende en e-post til HK-dir som forvalter Norskprøven.

Norge

Siste ordinære muntlige test gjennomføres 28. og 29. oktober 2022 (påmeldingsfrist er utgått, vennligst se ny viktig informasjon under).

Siste ordinære skriftlige test var 23. september 2022.

Utlandet

Siste ordinære skriftlige test var 23. september 2022.

Siste ordinære muntlige test var 26. og 28. september 2022.

• Påmeldingsregler
  • Sykdom/Fravær
  • Nivåene B2/C1
  • Resultat
  • Klagerett

Kontakt oss gjerne på e-post bergenstesten@fu.no eller telefon 22 47 60 70.

Logg inn

Er du påmeldt til en test eller har tatt en test hos oss tidligere, kan du logge deg inn her med e-postadresse og passord.

Logg inn

Asker Larvik Førde Hamar Fredrikstad Stavanger Bergen Oslo Kristiansand Trondheim Arendal Haugesund Sandefjord Skedsmo Ålesund
Utland Utlandet via Zoom Alta Bodø Tromsø