Fra 2021 må en ha både muntlig og skriftlig test for å dekke norskkravet til Samordna Opptak.
Se teststeder og datoer i kartet under
Hvor og når kan jeg ta testen?
Velg skriftlig eller muntlig test. Klikk på by for å se neste dato.
Test i norsk – høyere nivå
Test i norsk – høyere nivå (Bergenstesten) tester norskferdigheter på nivå B2 og C1. Det finnes en skriftlig test og en muntlig test, og du kan ta disse hver for seg. Testen blir arrangert tre ganger i året. Du kan ta testen på bokmål eller nynorsk.
- Den skriftlige og den muntlige testen dekker norskkravet til Samordna opptak for opptak til universitet og høgskoler i Norge.
- Den muntlige testen er også beregnet for helsepersonell og andre som trenger dokumentasjon på muntlige ferdigheter.
Nå mulig på flere teststeder: Kandidater som mangler "bestått" for delprøve 5, skriftlig produksjon, kan nå ta opp igjen denne ene delprøven. Meld deg på her.
Kandidater som mangler "bestått" for delprøve 3, referat, kan nå ta opp igjen denne ene delprøven. Meld deg på her.
NB! Man må ha bestått delprøvene 1, 2 og 4 på en og samme test. Det er mulig å ta opp igjen både delprøve 3 referat og delprøve 5 skriftlig produksjon samtidig.
Informasjon om testen
-
Pris
- Skriftlig test 2022: kr 2500
- Muntlig test 2022: kr 1150
-
Påmeldingsregler
- Påmeldingen din er bindende.
- Men du kan melde deg av frem til påmeldingsfristen går ut og få full refusjon av testavgiften. Da må du skrive en e-post til bergenstesten@fu.no
- Etter at påmeldingsfristen er gått ut, kan du ikke melde deg av. Du kan heller ikke få testavgiften refundert.
- Du kan endre teststed fram til påmeldingsfristen går ut, så lenge det er ledige plasser. Da må du kontakte oss på bergenstesten@fu.no. Etter påmeldingsfristen kan du ikke bytte teststed.
- Det er bare mulig å melde seg på via nettsiden.
- Vi tar forbehold om tilstrekkelig antall påmeldte for å gjennomføre testen ved et teststed. Dersom det er for få, vil kandidatene få tilbud om å endre teststed.
Når du melder deg på opprettes en kandidatprofil til deg, og du får tilsendt et passord på e-post som du kan bruke til å logge inn på profilen din.
7 dager før testen vil kandidatnummeret ditt og informasjon om tid og sted for testen være tilgjengelig i kandidatprofilen din.
Etter testen kan du logge deg inn for å se resultatet ditt.
-
Venteliste
Hvis det er fullt på det teststedet du har valgt, kan du sette deg opp på venteliste.
- Hvis det blir en ledig plass på teststedet og du er neste på listen, vil vi kontakte deg med tilbud om plass. Blir du ikke kontaktet, har det dessverre ikke blitt plass til deg.
- Du er ikke garantert plass på testen når du står på venteliste.
- Du er ikke bundet til å takke ja hvis du står på venteliste og får tilbud om en plass.
- Vi holder ventelisten frem til 10 dager før testen. Etter dette er det ikke mulig å ta inn nye personer på testen.
-
Tilrettelegging
Kandidater som har behov for tilrettelegging for å gjennomføre testen, kan søke om dette.
Du må legge ved dokumentasjon på at du trenger tilrettelegging, og vi må ha søknaden innen 3 dager etter påmeldingsfristen. Alle søknader om tilrettelegging sendes i første omgang til bergenstesten@fu.no, men legeattester må sendes med vanlig post til:Studieorganisasjonen Folkeuniversitetet
Norsk språktest
Postboks 34
3249 SandefjordLegeattestene makuleres etter hver testavvikling når resultatene er offentliggjort, og sensitiv informasjon i forbindelse med tilretteleggingen fjernes fra systemet vårt.
Du kan blant annet søke om å få bruke PC uten retteprogram på delprøve 3 (Referat) og 5 (Skriftlig produksjon), dessuten ekstra tid. Det er mulig å få én time ekstra tid. Tiden blir fordelt slik at du får opptil 30 minutter ekstra på hver av de to delene av testen.
Tilretteleggingen følger de lovene og reglene som gjelder til enhver tid.
Tilrettelegging for kandidater med dysleksi
Du kan søke om å få bruke PC uten retteprogram og ekstra tid. Se informasjonen ovenfor.
Når det gjelder vurdering av delprøve 3, Referat, og delprøve 5, Skriftlig produksjon, finnes det to alternativer:
- Ordinær vurdering: Sensorene retter besvarelsen din på vanlig måte. Testbeviset får ingen merknader.
- Tilpasset vurdering: Sensorene tar hensyn til dysleksidiagnosen i vurderingen. Testbeviset får en merknad om denne tilretteleggingen.
Merk: Lese- og skrivevansker er et begrep som brukes på ulike måter i ulike deler av verden. Ofte brukes det som et synonym til dysleksi, men begrepet kan også ha annet innhold. Vi vil derfor presisere at det må komme klart frem i dokumentasjonen at du har dysleksi, dersom du skal få tilretteleggingen som er beskrevet ovenfor.
-
Sykdom/Fravær
Sykdom
Hvis du er syk på testdagen og har legeerklæring, har du rett til å få testavgiften minus egenandel refundert. Egenandelen for testene er 50 % for både skriftlig og muntlig del.
Du må sende oss sykefraværsskjema og legeerklæringen innen 10 dager etter testdatoen. Legeerklæringen må være på norsk eller engelsk og sendes med post til:
Studieorganisasjonen Folkeuniversitetet
Norsk språktest
Postboks 34
3249 SandefjordLast ned sykefraværsskjemaet her: Sykefraværsskjema.pdf
Annet fravær
Dersom du ikke møter opp på testdagen eller forlater testen uten å fullføre testen eller levere besvarelse, har du ikke rett på vurdering. Du har heller ikke rett på refusjon.
-
Test i utlandet
Det er mulig å arrangere skriftlig og muntlig test i utlandet for deg som bor eller oppholder deg utenfor Norge.
-
Eksempeltester
Du kan kjøpe eksempelhefter dersom du ønsker å øve deg på oppgaver tilsvarende de du får på testen.
Vi har skriftlige eksempeltester fra 2016, 2011 og 2009 på bokmål og fra 2009 og 2020 på nynorsk. Du kan bestille eksempeltestene fra nettbutikken vår. Når du bestiller en skriftlig eksempeltest, bør du også bestille CD eller minnepinne med lytteoppgavene som hører til.
Vi har også en muntlig eksempeltest fra 2016.
Bestilling av digitale lydfiler 2009, 2011, 2016 bokmål og 2009, 2020 nynorsk
-
Testens innhold
Den skriftlige testen er todelt og består av fem ulike delprøver:
Første del 2,5 timer
Delprøve 1 Leseforståelse: tre tekster med til sammen 28-32
åpne spørsmål og flervalgsoppgaver
Delprøve 2 Lytteforståelse: 25 flervalgsoppgaver
Delprøve 3 Referat: sammendrag av et innspilt intervju
Andre del 2,5 timer
Delprøve 4 Grammatikk, ord og uttrykk: 30 oppgaver
Delprøve 5 Skriftlig produksjon: én langsvarsoppgave
-
Nivåene B2/C1
Det felles europeiske rammeverket for språk definerer og beskriver seks hovednivåer av språkferdigheter – A1/A2/B1/B2/C1/C2 – der A1 er lavest og C2 er høyest.
Test i norsk – høyere nivå måler norskferdigheter på nivåene B2 og C1. Rammeverkets globale skala beskriver disse nivåene slik:
B2
Kan forstå hovedinnholdet i komplekse tekster om både konkrete og abstrakte emner, også faglige drøftinger innenfor ens eget fagområde. Kan delta i samtaler med et så spontant og flytende språk at kommunikasjonen med morsmålsbrukere ikke blir anstrengende for noen av partene. Kan skrive klare, detaljerte tekster om et vidt spekter av emner, forklare et synspunkt på en aktuell sak og argumentere for og imot ulike alternativer
C1
Kan forstå et bredt spekter av lengre, krevende tekster og oppfatte budskap som ikke er direkte uttrykt. Kan uttrykke seg flytende og spontant uten at det merkes noe særlig at en leter etter uttrykksmåter. Kan bruke språket fleksibelt og hensiktsmessig til sosiale, akademiske og yrkesrelaterte formål. Kan skrive klare, velstrukturerte og detaljerte tekster om komplekse emner og vise at en mestrer ulike setningsmønstre, bindeord og sammenbindende markører.
Dette er avanserte nivåer, og det er ikke gitt at alle morsmålsbrukere har skriftlige språkferdigheter på de høyeste nivåene heller.
-
Resultat
- Resultatet fra skriftlig test er klart ca. 7 uker etter testen. Du kan ikke få resultatet ditt tidligere.
- Resultatet fra muntlig test er klart senest 14 dager etter testen.
- Vi legger resultatet fra testen i kandidatprofilen din.
- Hvis du har bestått testen, vil du motta testbevis i posten.
- Alle kandidater vil få en tilbakemelding om hvilke delprøver av testen som er vurdert til Bestått, Godt bestått eller eventuelt Ikke bestått, men man må levere besvarelse på alle delprøver for å få en slik vurdering.
- For å få bevis på at man har bestått, må man være på nivå B2 i alle delferdighetene. Det vil si at alle de fem delprøvene må være bestått på samme testen for å få utdelt testbevis.
- Hvis man får Godt bestått på tre eller flere av de fem delprøvene, vil man få samlet resultat Godt bestått. Dette betyr altså ikke at kandidaten vurderes til C1 i alle ferdigheter, men at tre eller flere delprøver vurderes til C1.
- Norsk språktest har ikke kapasitet til å gi individuell tilbakemelding på noen av prøvedelene, heller ikke veiledning i forbindelse med forberedelse til ny prøve.
- Tester fra før oktober 2009 har poengsummer. Muntlig test 500 poeng= Bestått. Skriftlig test 450 poeng =Bestått
-
Klagerett
- Du har klagerett hvis du ikke har bestått referat og/eller skriftlig produksjon, men de tre andre delprøvene må være bestått. Du klager da ved å trykke på "Registrer klage" i nettprofilen din, under delresultatene dine. Delprøve 3 og/eller 5 blir deretter vurdert av to nye sensorer etter kriterier basert på Det felles europeiske rammeverket for språk. Du vil senere motta brev i posten med informasjon om hvilke vurderingskriterier som eventuelt ikke ble bestått til B2 nivå. Delprøve 1, 2 og 4 rettes etter en fasit og kan dessverre ikke påklages.
- Klager på omstendigheter rundt selve testavviklingen (for eksempel støy og lignende) må tas opp med testlederen på selve teststedet testdagen og ved henvendelse til Norsk språktest innen fem virkedager etter testavviklingen.
- På muntlig test er det dessverre ikke klagerett. Prestasjonen din vurderes av to fagpersoner. Vi gjør ikke opptak av prestasjonen din. Du vil senere motta brev i posten med informasjon om hvilke vurderingskriterier som eventuelt ikke ble bestått til B2 nivå.
Kontakt oss
Kontakt oss gjerne på e-post bergenstesten@fu.no eller telefon 22 47 60 70.
Logg inn
Er du påmeldt til en test eller har tatt en test hos oss tidligere, kan du logge deg inn her med e-postadresse og passord.